Ek het nou al 'n paar keer navraag gehad oor hoe om 'n potjiekoskompetisie te organiseer en te beoordeel! Toe doen ek bietjie huiswerk en hier is die resultaat! Ek hoop julle kan dit gebruik! As iemand iets het om by te las, laat my weet, asseblief!  
 
 
  Kompetisie bekendstelling

Die deelnemers moet weet waar, wanneer, hoe ens., hier is 'n voorbeeld van so 'n kennisgewing.

Potjiekos Kompetisie
Datum: ????
Plek: ????
Tyd: Begin wanneer jy wil. Beoordeling geskied om 16h00
Inskrywing: By ????
Inskrywingsfooi: R ???
Sluitingsdatum vir inskrywings:  ??

ReŽls:

Potjies mag net op gas gemaak word a.g.v vuurmaakregulasies.
Die organiseerders verskaf gasbraaiers, Ďn vloer vir jou ďareaĒ , lopende water, termometers, weggooibare borde en eetgerei.
Die deelnemer moet verskaf : die pot, alle bestanddele en kookgerei.
Die regulasies vereis ook dat alles vars gemaak word op die perseel. Niks mag vooraf gemaak word en saamgebring word om op te warm nie.


Jy kan ook vereis dat alle potjies op kole gemaak word.(houtskool toegelaat) Hout en houtskool word dan gewoonlik voorsien.

Daar kan ook gestipuleer word dat elke deelnemer 'n bykos moet maak, bv. potbrood, roosterkoek, asbrood, stokbrood ens. Dit moet tydens die kompetisie gemaak word.

Daar kan ook vereis word dat 'n voorgereg en/of nagereg ook berei word. Geen van bogenoemde geregte mag vooraf voorberei word nie.

Elke span moet uit ??( 4 lede werk goed) lede bestaan waarvan een die kaptein is.

Daar kan ook 'n vasgestelde tema wees soos bv. Om die bosveldvuur, op die plaas ens. Dan moet die deelnemers hulle "area" versier volgens die tema en daarvolgens ook beoordeel word. Die atmosfeer rondom die staanplek, asook die algehele voorkoms, speel Ďn rol by beoordeling

Daar kan verskillende kategorieŽ wees, naamlik Ďn rooivleis-, pluimvee-, wilds- en seekospotjie. Die beoordelaars sal Ďn wenner in elke kategorie, asook Ďn algehele wenner, aanwys.

Beoordeling.

Beoordeelaars kan uit spanne (of 'n enkele persoon) bestaan wat elkeen 'n lys het met kategorieŽ wat beoordeel word en daarvolgens punte toeken (bv. uit 10 uit.) Die punte word dan bymekaar getel en die span met die meeste punte is die wenner. As daar meer as een beoordelaar is, laat die spanne lootjies trek vir 'n beoordeelaar, dan is dit regverdig. Drie beoordeelaars per span is verkieslik vir wanneer daar nie ooreengestem kan word oor puntetoekenning nie. 'n Tweederde meerderheid se punt staan.

KategorieŽ kan wees:

Tema (oorspronklikheid en atmosfeer)
Voorkoms en netheid van "area"
Voorkoms van dis tydens opdiening
Oorspronklikheid en smaak van dis.
Oorspronklikheid en smaak van bykossee


Kies 'n wenner per kategorie en dan 'n algehele wenner!

Hierdie is net idees, en kan aangepas word na omstandighede.

Nog beoordelingswenke:

1 OORSRONKLIKHEID - 10 PUNTE -  KYK NA HOUT OF CARCOAL OP DIE GROND OF OP STANDER HOE  MEER PRIMITIEF HOE BETER.

2 OMGEWING - 10 PUNTE - IS DIE SPAN OF PERSOON AANGETREK VIR DIE GELEENTYD, VOORSKOOT,  HOED OF TEEDOEK OOR DIE SKOUER ENS.

3 TOEBEHORE - 10 PUNTE -  HOUT LEPEL OF STAAL RAKKIE VER SPESERYE ENS

4 EETGEREI - 10 PUNTE -  HOE SKEP HY DIE KOS OP IS DIT VROU SE BESTE BORDE OF IS DIT MARTHA SE BLIKBORD. POT KOS IS IN DIE VELD ONTHOU PRIMITIEF.

5 DRINKGOED - 10 PUNTE - WYN, MOERKOFFIE OF KOELDRANK HOE BEDIEN HY DIT WEER EENS BLIKKOPPIE, JY IS IN DIE BOS 10 PUNTE VIR MOER KOFFIE LANGS DIE VUUR GEMAAK IN BLIK EMMER.

6 ALGEHELE PRENTJIE -10 PUNTE -  HOE LYK SY STAL OF PLEK WAAR HY DIE KOS BEREI.

7 VOORKOMS VAN POT - 10 PUNTE -  IS DIE POT 'N MOER POT, IS ALLES NET INGEMOER OF IS DIT MOOI IN LAE GEPAK.

8 SMAAK - 10 PUNTE - PROE, ONTHOU, VAT WATER SAAM, SPOEL JOU MOND NA ELKE PROE.

9 PERSOONLIKHEID - 10 PUNTE - PRAAT DIE PERSOON MET JOU OOR DIE POT, LAAT HY JOU TUIS VOEL, WIL JY SOMMER DAAR BLY EN SAAM EET OF IS HY STIL EN NORS.

10 FAMILIE OF SPAN - 10 PUNTE - POT MAAK IS 'N SPANPOGING LEKKER KUIER EN DRINK, IS ALMAL BETROKKE EN KUIER SAAM.

Die volgende is van Deon Venter ontvang:

Ek het so tyd terug vir ons kerk so kompitisie gereel. Dit was 'n groot sukses. Wat ek gedoen het is dit:

1. Elke deelnemer betaal R20 om deel te neem, en hy moet sy eie bestandele voorsien. Maar dan kan hy en sy gesin verniet eet. Die res van die gemeente moes R20 betaal vir 'n bord kos.

2. Elkeen wat deelneem moet vooraf sÍ watter tipe potjie hy gaan maak. En elkeen sorg self vir 'n tafeltjie wat mooi gedek moet word en eetgery vir die beoordelaars. (dit moet verkieslik iemand buite die gemeente wees om te voorkom dat iemand voor getrek word.) Ek het die voorsitter van ons plaaslike radiostasie en sy vrou gekry.) Jy kan dalk voorstel dat elkeen 'n stukkie kaas op die tafel moet hÍ sodat die beoordelaars se smaak eers ge-nutraliseer kan word.

Wat ons gedoen het, ons het 'n groot "bonfire" gereed gekry sodat die wat wil kole gebruik dit daar kan skep. Ek het egter 'n keuse gegee dat hulle ook mag gas gebruik.

3. Gee 'n tyd waarop die potjies begin moet word en 'n redelike tyd waarop almal moet klaar wees. Ons het 11uur begin en het tyd gegee tot 5uur. Toe is die potjies beoordeel.

4. Ons het punte gegee vir hoe die potjie gesmaak het en hoe die tafel gelyk het. En ook vir die gasvryheid hoe die beoordelaar ontvang is.

5. Ons het gewerk op 'n skaal an 1-10 waar 1 swak is en 10 goed is.
6. Ek het natuurlik baie moeite gedoen en by winkels borge gekry vir pryse. En ek het vir elke deelnemer 'n prys gegee. Jy kan self besluit wat jy wil gee. Ons het vir die 1ste , 2de en 3de plekke 'n prys gegee en toe vir die ander ook 'n prys maar ons het gesÍ dis nie in 'n volgorde van goed na sleg nie.

7. Die dames van die gemeente het gereel vir rys of pap of wat julle ook wil saam eet en elke gesin het hul eie koeldrank gebring.
 

 
 
 
 

Voorbeeld van PotjiekosreŽls

 
     
 

1.                  Each team must consist of two people.   

2.                Any size 3-leg potjie can be used.

3.                All preparations must take place on the premises.

4.                Wood will be provided.

5.                The team must provide all equipment and utensils.

6.                One of the team members must be at the stand at all times.

7.                Teams must start between 09:00 and 09:30.

8.                Points will be awarded for the stand, Main potjie, Side dish and/or pudding.

9.                Judging will take place through the day. The final judging of the finished potjie will be done at 12:30. 

10.              The judgesí decision is final.

11.               Prizes will be presented at 18:00

 

 
 
 
 

Hier is 'n voorbeeld van 'n beoordelingsvorm

 
 

Names of Judges:

 

 

Team number:

2003/

 

Team members

 

 

Stand

 

 

 

Description

Final marks given

1.  Potjie:

 

 

2.  Side-dish:

 

 

3.  Pudding:

 

 

 

TOTAL

 

       

 

Judging:  Potjie

Marks

Comments

Colour

 

05

 

Herbs & Spices

 

05

 

Aroma

 

05

 

Fluid persentage

 

05

 

Texture

 

05

 

State of being done

 

05

 

Appearance

 

10

 

Taste

 

60

 

SUBTOTAL

 

100

 

 

Stand

Marks

Side-dish/pudding
Marks

Comments

Presentation

 

15

Presentation

 

15

 

Tidiness

 

05

Originality

 

05

 

Hospitality

 

05

State of being done

 

05

 

Safety

 

05

Texture

 

05

 

 

 

 

Taste

 

40

 

Subtotal

 

30

Subtotal

 

70

 

 

Below average 0 Ė 24

Average 25 - 49

Good 50 - 74

Excellent 75 - 100